OFERTA - SmacznaChatka.Restauracja Święta Katarzyna .Kuchnia domowa.

www.SmacznaChatka.ugu.pl
Przejdź do treści

Menu główne:

OFERTA

Jak w świętokrzyskim domu!
Smaczna Chatka oferuje dania tradycyjnej kuchni polskiej i elementy regionalnej kuchni świętokrzyskiej. Niestety nie posiadamy pieca kaflowego z tradycyjną blachą do wypieku patucka, ale robimy co w naszej mocy, aby przybliżyć naszym Gościom specyfikę potraw z tego regionu poprzez inne potrawy.
Zacznijmy od początku….
Regionalna kuchnia świętokrzyska to kuchnia prosta, chłopska, oparta na podstawowych produktach dostępnych
w gospodarstwie: kapuście, ziemniakach, mące i mleku, praktycznie bez mięsa. Dania miały sycić,
a ich przyrządzenie nie mogło zabrać gospodyni zbyt wiele czasu.
Dań kuchni świętokrzyskich jest tyle, ile jest świętokrzyskich domów. Każda gospodyni przyrządzała daną potrawę na swój sposób czy czasem nawet wymyślała nową potrawę, patrząc jakie produkty ma do wykorzystania. Gdy kucharka kielecka do dyspozycji miała i kiełbaskę, i barszcz, i warzywa, i jeszcze jajka stworzyła Zalewajkę Świętokrzyską – nieodzowną Królową lokalnych zup. Jednak, w biedniejsze zwykłe dni, powstał Biedok chłopski – składający się z mąki, ziemniaków, jajek i soli opiekany blok, przypominający nieco chleb.
Gospodynie świętokrzyskie, mieszając proporcje dostępnych produktów tworzyły i kształtowały lokalną kuchnię. Raz ciasto gotowały, raz piekły, a innym razem smażyły na gorącej blasze domowego pieca. Czasem było danie z mięsem,
a czasem bez - zależy co było akurat w domu. Wykorzystywały wszystkie dary natury i produkty sezonowe.
Stąd w kuchni świętokrzyskiej mnóstwo ziół, grzybów i warzyw.
„Smaczna Chatka” to właśnie taki świętokrzyski dom, gdzie gotują doświadczone świętokrzyskie kucharki. Jednak, aby sprostać oczekiwaniom klientów, staramy się łączyć domową kuchnię tradycyjną z regionalną kuchnią świętokrzyską. Tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Dlatego aby rozsmakować się w tej kuchni najlepiej odwiedzić:
„SmacznąChatkę” - serdecznie Was zapraszamy!


Menu domowe (przykłady):
- kotlet schabowy,
- filet po parysku (pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym),
- pierogi z mięsem,
- pierogi ruskie,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- naleśniki,
- placek po janicku (duży placek ziemniaczany z sosem gulaszowym),
- kopytka,
- kluski śląskie
I wiele innych dostępnych w naszym MENU

Menu regionalne (przykłady):
- Zalewajka Świętokrzyska,
- Grycoki (pierogi z kaszą gryczaną),
- Schabowy na parzybrodzie,
- Pokrzywianka (zupa pokrzywowa – dostępna jedynie w maju, czerwcu),
- Zupa Szczawiowa z jajkiem,
- Męcybuły Świętokrzyskie,
- Smarowidło Katarzyńskie (smalec wytapiany na miejscu z papryczką).

- Zupa partyzancka (podobna do tradycyjnej grochówki).





Zalewajka świętokrzyska

Zupa jednoznacznie kojarzona z regionem świętokrzyskim. Jej pochodzenie to zlepek tradycji poszczególnych zakątków regionu oraz produktów. Zalewajka to zupa sycąca. Główne składniki to: zakwas żytni, ziemniaki, boczek, czosnek, oraz dary lasów świętokrzyskich - grzyby.
PLN 8,50

Placek po Janicku XXL

Jego odmiana w różnych zakątkach Polski to: placek po zbójnicku, placek po flisacku ale najczęściej znany jest pod nazwą placek po węgiersku. Nasza wersja placka wyróżnia się wielkością oraz specjalnym sposobem przygotwania mięsa przez co wydobyta jest delikatna natura tej potrawy. Jedna porcja naszego placka to aż 700g uczty dla podniebnia.
PLN 23
,00

Przysmak Czarta

Schab duszony z cebulką w specjalnym wywarze w paprykowym sosie na ostro - te słowa w najprostrzy sposób opisują tę potrawe. Jest to specjalny przepis szefa naszej kuchni. Przysmak Czarta to potrawa wyrazista, o piekielnym smaku co w połączeniu z delikatnym schabem zadowoli niejedno podniebienie.
PLN 13,00
*
w zestawie z frytkami + zestawem surówek PLN 23,00

Grycoki - pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi znane są każdemu. Nasza odmiana to pierogi z kaszą gryczaną na wzór tradycyjny grycoków świętokrzyskich. Na przekór oczekiwaniom naszych Klientów postanowiliśmy przygotować specjalną odmianę grycoków, gdzie oprócz kaszy gryczanej pełnię smaku dodają grzyby leśne.
PLN 13,00

Schabowy na parzybrodzie

Kotlet schabowy - panierowany - to potrawa znana każdemu. Nasz schabowy wyróżnia się barwą smaku, użytych przypraw jak również wielkością. Dokładając nutkę kuchni święokrzyskiej postanowiliśmy wykorzystać Parzybrodę. Parzybroda to: kapusta, gotowana z ziemniakami, grochem oraz boczkiem. Całość ma postać gęstego puree ziemniaczanego z delikatną nutą słodkości, którą daje biała kapusta. Jest to potrawa sycąca, dopełniająca harmonię smaku kotleta schabowego a zarazem oddająca klimat regionu świętokrzyskiego.
PLN 12.00
*
w zestawie z frytkami + zestawem surówek PLN 22,00

Bliny ziemniaczane z cukrem/śmietaną

Potrawa prosta a zarazem genialna w swojej prostocie. Placki ziemniaczane z cukrem lub śmietaną to szybkie, smaczne i sycące danie niejednej osobie kojarzące się ze smakami dzieciństwa.
PLN 8,00

Naleśniki z serem/dżemem/owocami

Smak naleśników znany jest każdemu. W naszym wykonaniu to nie tylko uczta dla podniebnienia ale również oka.
PLN 10,00





* - podane ceny nie uwzględniają dodatków tj. ziemniaki z wody, frytki, kluski śląskie, surówki...

Polecam!


Z nieukrywaną przyjemnością pragniemy obwieścić naszą rekomendację od znanej i lubianej aktorki Pani Beaty Kawki.
Nasze pierożki zostały wyróżnione i taką oto rekomendację otrzymaliśmy.










Dzięki doświadczonej obsłudze kuchni, z każdym dniem  wzbogacamy naszą ofertę.

Codziennie serwujemy świeże domowe obiady, utrzymane w klimacie kuchni świętokrzyskiej.

Szczegóły oferty dla grup zorganizowanych ustalamy indywidualnie. Zapewniamy miłą domową atmosferę.


Dla stałych Klientów stosujemy atrakcyjny system rabatowy!



 
* Aktualne Menu dostępne na miejscu w Restauracji!
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego